Kroon

Wat is een kroon?

Een kroon is een speciale overkapping van metaal, porselein of zirkonium, die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies.

Uw tandarts zorgt dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw gebit.

Waarom een kroon?

Door tandbederf of een ongeluk kan (een groot deel) van de tand of kies verloren zijn gegaan en is het vaak onmogelijk om de tand of kies te herstellen met normale vullingen. Er is onvoldoende houvast voor een normale vulling.

Verbetering van het uiterlijk (cosmetisch), kan ook een reden zijn voor ene kroon. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan

Herstel de kwetsbare tand

Na de wortelkanaalbehandeling verliest de tand zijn pulp, net als een boom zonder wortels. Zonder de pulp om de tand te voeden, wordt de omringende lege schaal kwetsbaar en kan deze op elk moment tijdens het gebruik splijten. De belangrijkste reden om een ​​kroon te dragen na een wortelkanaalbehandeling is dat het de tand versterkt. Een duurzame kroon kan de tand bedekken, waardoor deze sterker wordt tijdens gebruik en breuken of puin worden voorkomen.

Sommige tanden kunnen van kleur veranderen na een wortelkanaalbehandeling. Als uw tanden er grijs of donker uitzien, kunnen kronen een natuurlijker uiterlijk geven en een witte kleur die bij andere tanden past. Kronen zijn niet alleen voor esthetiek. Ze kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van lekkage van het afdichten van uw tand om herinfectie te voorkomen.

Wat te doen bij het uitvallen van een kroon?

Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.

Als u niet op de dag zelf bij uw tandarts terecht kunt en u heeft geen pijn, dan is dit niet zorgelijk; vermijd kauwen met de bewuste tand en houdt hem extra goed schoon! Een afspraak binnen één of twee weken om de vulling netjes te herstellen is een goede oplossing.

Heeft u een loszittende kroon of brug dan is het overigens belangrijk dat u de losse kroon of brug te allen tijde zorgvuldig bewaart en meeneemt naar uw tandarts! De tandarts kan de kroon of brug dan opnieuw proberen vast te zetten.